Skip to main content

Hal Ehwal Lampin

Menukar lampin bayi anda boleh jadi sesuatu yang mencabar pada mulanya. Kadangkala tangan anda mungkin menjadi mangsa proses perkumuhan si manja. Tetapi lama-kelamaan, anda akan mendapati ia merupakan salah satu detik yang anda hargai dalam hari anda. Ia akan menjadi satu lagi peluang untuk mengeratkan ikatan dengan si manja, merangsang derianya dan menggalakkan tumbesaran yang ceria dan sihat.

Sebagai seorang ibu yang baharu, salah satu ritual harian yang paling penting (dan paling kerap) yang perlu anda tangani adalah menukar lampin bayi anda. Bahagian ini akan membantu anda membuat persediaan untuk “tugas menukar lampin”.

Cepat atau lambat, hampir setiap bayi akan mendapat ruam lampin. Mujurlah terdapat cara untuk merawat dan mencegah ruam lampin serta membantu memastikan bayi anda sentiasa kering dan selesa.

Latihan menggunakan bekas najis merupakan salah satu penunjuk kemajuan yang menandakan peralihan bayi anda ke zaman kanak-kanak. Untuk mereka yang baru menjadi ibu, perkara ini boleh jadi sesuatu yang sangat mencabar, tetapi sebenarnya, anda tidak perlu begitu gusar.

Back to Top