Skip to main content

Dasar Privasi

TERAKHIR DIKEMAS KINI: MAY 2019

JNTL (Malaysia) SDN. BHD.sangat prihatin tentang isu privasi dan mahu anda mengambil tahu tentang cara kami mengumpul, mengguna dan mendedahkan maklumat. Dasar Privasi ini menerangkan amalan kami berhubung maklumat yang kami atau penyedia perkhidmatan kami kumpul melalui laman Web atau harta Web (termasuk, sebagai contoh, laman Web atau aplikasi mudah alih) yang dikendalikan dan dikawal oleh kami, yang anda gunakan untuk mengakses Dasar Privasi ini (setiap satu, “Laman”). Dengan memberikan maklumat peribadi kepada kami atau dengan menggunakan Laman ini, anda bersetuju menerima terma dan syarat Dasar Privasi ini.

PENGGUNAAN DENGAN MINOR

Bagi individu yang berumur di bawah 18 tahun hanya boleh menggunakan Laman tersebut dengan keizinan terlebih dahulu daripada ibu, bapa atau penjaga sahnya. Arahan untuk mendapatkan persetujuan ibu bapa atau penjaga sah anda akan diberikan pada “Laman”.

Maklumat yang Anda Berikan

Sesetengah bahagian Laman ini mungkin meminta anda menyerahkan maklumat peribadi bagi membolehkan anda mendapat manfaat daripada ciri-ciri tertentu (seperti langganan surat berita, petua/mata ganjaran, atau pemprosesan pesanan) atau untuk mengambil bahagian dalam aktiviti tertentu (seperti cabutan bertuah atau promosi lain). Huraian lengkap cara maklumat peribadi ini, (jika ada) mungkin diproses, digunakan, didedahkan atau disimpan oleh kami diberikan kepada anda dalam Notis Privasi kami pada masa pengumpulan dibuat. Anda akan diberitahu tentang maklumat yang wajib dberikan dan apa maklumat yang merupakan pilihan.

Kami mungkin menggabungkan maklumat yang anda hantar dengan maklumat lain yang telah kami kumpulkan daripada anda, sama ada secara dalam talian mahupun luar talian, termasuk, contohnya, sejarah pembelian anda. Kami juga mungkin menggabungkannya dengan maklumat yang kami terima mengenai anda daripada sumber lain, seperti Syarikat Operasi JNTL (Malaysia) yang lain, sumber maklumat yang tersedia kepada umum (termasuk maklumat daripada profil media sosial umum anda), dan pihak ketiga yang lain.

Jika anda menyerahkan sebarang maklumat peribadi yang berkaitan dengan individu lain kepada kami, sila pastikan anda mempunyai kuasa untuk berbuat demikian dan membenarkan kami untuk menggunakan maklumat tersebut mengikut Dasar Privasi ini.

MAKLUMAT SENSITIF

Kecuali kami meminta atau menjemput anda secara khususnya, kami meminta anda supaya tidak menghantar atau mendedahkan, apa-apa maklumat peribadi yang sensitif (termasuk, sebagai contoh, nombor Keselamatan Sosial, maklumat yang berkaitan dengan perkauman atau etnik, pendapat politik, kepercayaan agama atau falsafah, kehidupan seks atau orientasi seksual, latar belakang jenayah, atau kesatuan kesatuan sekerja, atau data biometrik atau genetik untuk tujuan mengenal pasti individu secara unik) atau melalui Laman atau selainnya kepada kami.

Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat Pasif

Semasa anda melayari Laman ini, maklumat tertentu boleh dikumpul secara pasif (iaitu, dikumpul walaupun anda tidak memberikannya secara aktif), menggunakan pelbagai teknologi. Kami dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami akan secara pasif mengumpul dan menggunakan maklumat dalam pelbagai cara, termasuk:

 • Melalui pelayar web anda: Maklumat tertentu dikumpulkan oleh kebanyakan pelayar web, seperti alamat Kawalan Akses Media (MAC), jenis komputer (Windows atau Mac), resolusi skrin, versi sistem pengendalian, dan jenis serta versi pelayar Internet anda. Kami mungkin mengumpul maklumat yang serupa, seperti jenis dan pengecam peranti anda, jika anda mengakses Laman melalui peranti mudah alih.
 • Menggunakan kuki: Kuki ialah cebisan maklumat yang disimpan secara terus pada komputer yang anda gunakan. Kuki membolehkan kami mengumpul maklumat seperti jenis pelayar web, masa yang dihabiskan di Laman, halaman yang dilawati, dan pilihan bahasa. Kami dan penyedia perkhidmatan kami menggunakan maklumat tersebut untuk tujuan keselamatan, untuk memudahkan navigasi, memaparkan maklumat dengan lebih berkesan, dan untuk memperibadikan pengalaman anda semasa menggunakan Laman ini. Kami juga menggunakan kuki untuk mengecam komputer atau peranti anda, yang akan memudahkan anda menggunakan Laman ini, misalnya, mengingat item di dalam troli beli-belah anda. Di samping itu, kami menggunakan kuki untuk mengumpul maklumat statistik mengenai penggunaan Laman dalam usaha untuk terus meningkatkan mutu reka bentuk dan fungsi, memahami cara individu menggunakannya, dan untuk membantu kami menjawab pertanyaan mengenainya. Kuki selanjutnya membolehkan kami memilih iklan atau tawaran yang mungkin menarik bagi anda dan memaparkannya semasa anda berada di Laman ini. Kami juga mungkin menggunakan kuki dalam pengiklanan dalam talian untuk menjejaki respons pengguna terhadap iklan kami.

Anda boleh menolak untuk menerima kuki ini dengan mengikut arahan pelayar web anda; walau bagaimanapun, jika anda tidak menerimanya, anda mungkin akan mengalami sedikit kesulitan semasa menggunakan Laman ini. Anda mungkin juga tidak akan menerima iklan atau tawaran lain daripada kami yang berkaitan dengan minat dan keperluan anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kuki, sila lawati http://www.allaboutcookies.org.

 • Menggunakan kuki Flash: Menggunakan kuki Flash: Penggunaan teknologi Adobe Flash (termasuk Objek Disimpan Setempat Flash ( "Flash LSO") membolehkan kami untuk, antara lain, berkhidmat kepada anda berdasarkan maklumat yang lebih terperibadi, memudahkan anda untuk terus mengakses dan menggunakan Laman ini, dan mengumpul serta menyimpan maklumat mengenai penggunaan Laman ini oleh anda. Jika anda tidak mahu Flash LSO disimpan pada komputer anda, anda boleh melaraskan tetapan Flash player anda supaya menyekat penyimpanan Flash LSO menggunakan alat yang terdapat di Panel Tetapan Simpanan Laman Web. Anda juga boleh mengawal Flash LSO dengan pergi ke Panel Tetapan Simpanan Global dan mengikut arahan (yang mungkin termasuk arahan yang menjelaskan, sebagai contoh, cara untuk memadamkan Flash LSO sedia ada (dirujuk sebagai “maklumat” pada laman Macromedia itu), cara untuk mencegah Flash LSO daripada diletakkan pada komputer anda tanpa kebenaran anda, dan (untuk Flash Player 8 dan ke atas) cara untuk menyekat Flash LSO yang bukan dihantar oleh pengendali halaman yang sedang anda layari pada masa itu). Sila ambil perhatian bahawa menetapkan Flash Player supaya menyekat atau mengehadkan penerimaan Flash LSO boleh mengurangkan atau menghalang fungsi sesetengah aplikasi Flash, yang mungkin.
 • Menggunakan teg piksel, bikon web, GIF jelas, atau teknologi lain yang serupa: Ini mungkin digunakan berhubung sesetengah halaman Laman dan mesej e-mel berformat HTML untuk, antara lain, menjejaki tindakan pengguna Laman dan penerima e-mel, mengukur kejayaan kempen pemasaran kami, dan mengumpul statistik mengenai penggunaan Laman.
 • Pengiklanan berasaskan minat: Kami mungkin akan menggunakan syarikat pengiklanan dari pihak ketiga untuk mengiklankan barang dan perkhidmatan yang menarik kepada anda apabila anda mengakses dan melayari Laman dan perkhidmatan dalam talian lain, berdasarkan maklumat yang berkaitan dengan akses dan penggunaan Laman dan lain-lain dalam talian perkhidmatan pada mana-mana peranti anda. Untuk membuat demikian, syarikat-syarikat ini mungkin menempatkan atau mengenali kuki unik pada pelayar web anda (termasuk melalui penggunaan teg piksel). Mereka juga mungkin menggunakan teknologi ini, bersama-sama dengan maklumat yang mereka kumpulkan mengenai penggunaan dalam talian anda, untuk mengenali anda merentas peranti yang anda gunakan, seperti telefon bimbit dan komputer riba.

Jika anda ingin maklumat lanjut mengenai amalan ini, dan mengetahui cara untuk memilih keluarnya dalam desktop dan penyemak imbas mudah alih pada peranti tertentu yang anda mengakses Dasar Privasi ini, sila lawati http://optout.aboutads.info/#/ and http://optout.networkadvertising.org/#/.  Anda boleh memuat turun aplikasi AppChoices di www.aboutads.info/appchoices.

 •  Alamat IP: Alamat IP anda ialah nombor yang diberikan secara automatik kepada komputer yang anda gunakan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda. Alamat IP dikenal pasti dan dilog secara automatik dalam fail log pelayan kami setiap kali pengguna melawat Laman ini, bersama masa lawatan dan halaman yang telah dilawati. Mengumpul Alamat IP ialah amalan standard di Internet dan dilakukan secara automatik oleh banyak laman web. Kami menggunakan Alamat IP untuk tujuan seperti mengira tahap penggunaan Laman, membantu mendiagnosis masalah pelayan, dan mentadbir Laman ini. Kami juga akan memperoleh lokasi anggaran anda dari alamat IP anda.
 • Maklumat Peranti: Kami mungkin mengumpul maklumat mengenai peranti mudah alih anda, seperti pengecam peranti unik.

Cara Kami Menggunakan dan Mendedahkan Maklumat

Kami menggunakan dan mendedahkan maklumat yang anda berikan kepada kami (jika ada) seperti yang diperihalkan kepada anda dalam Dasar Privasi kami pada masa pengumpulan. Sila bacakan seksyen yang bertajuk "Pilihan dan Akses," di bawah, untuk mengetahui cara anda boleh memilih dari penggunaan dan pendedahan tertentu.

Kalau dikehendaki oleh perundangan berkaitan, kami akan mendapatkan persetujuan anda untuk menggunakan maklumat peribadi anda pada masa pengumpulan. Kami juga mungkin akan menggunakan maklumat yang berkaitan dengan anda atau daripada anda untuk melaksanakan kontrak, bagi mematuhi undang-undang (contohnya, obligasi kami untuk mematuhi kewajipan farmakovigilansi), atau tujuan yang berkait terus dengan pentadbiran kami. Kami turut akan menggunakan asas undang-undang yang lain, khususnya untuk:

 • Menyediakan fungsi Laman dan memenuhi permintaan anda
 • Untuk menyediakan fungsi Laman dan perkhidmatan pelanggan yang berkaitan dengan anda;
 • untuk menjawab pertanyaan dan memenuhi permintaan anda, seperti untuk menghantar dokumen yang anda minta atau makluman e-mel;
 • untuk menghantar maklumat penting mengenai hubungan kami dengan anda atau mengenai Laman ini, perubahan kepada terma, syarat, dan dasar dan/atau maklumat pentadbiran yang lain (yang berkaitan).

Kami akan terlibat dalam aktiviti tersebut bagi mengendalikan hubungan kontrak kami dengan anda dan / atau mematuhi undang-undang.

 • Bagi tujuan perniagaan kami
 • untuk tujuan analisis data, seperti, meningkatkan kecekapan Laman
 • untuk tujuan audit, seperti mengesahkan bahawa proses dalaman kami berfungsi seperti yang ditetapkan dan mematuhi undang-undang, peraturan, atau kontrak;
 • untuk membangunkan produk baharu dan perkhidmatan;
 • meningkatkan mutu laman web kami, memperbaik produk dan perkhidmatan kami;
 • mengenal pasti trend penggunaan Laman, memperibadikan pengalaman anda di Laman ini dengan menyajikan produk dan tawaran yang disesuaikan dengan pilihan anda, serta menentukan keberkesanan kempen promosi kami.

Kami akan terlibat dalam aktiviti tersebut bagi mengendalikan hubungan kontrak kami dengan anda dan / atau mematuhi undang-undang.

 • Analisis Maklumat Peribadi untuk menyediakan perkhidmatan peribadi khusus.
  • Untuk lebih memahami anda supaya kami dapat peribadikan interaksi kami dengan anda dan menyediakan maklumat dan/ atau tawaran yang anda berminat;
  • Untuk lebih memahami minat anda supaya kami dapat menyampaikan kandungan yang berkaitan dan juga menarik untuk anda melalui Laman

Kami akan menyediakan perkhidmatan peribadi sama ada dengan persetujuan anda atau untuk tujuan perniagaan kami.

Kami juga mungkin mendedahkan maklumat yang dikumpul melalui Laman ini:

 • kepada penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami yang kami tawarkan co-branded atau promosi co-marketed;
 • kepada penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami yang menyediakan perkhidmatan seperti pengehosan dan penyederhanaan laman web, pengehosan aplikasi mudah alih, analisis data, pemprosesan bayaran, pemprosesan pesanan, penyediaan infrastruktur, perkhidmatan IT, khidmat pelanggan, perkhidmatan penghantaran e-mel dan surat, pemprosesan kad kredit, perkhidmatan pengauditan, dan perkhidmatan lain, untuk membolehkan mereka menyediakan perkhidmatan; dan
 • kepada pihak ketiga sekiranya berlaku sebarang penyusunan semula, penggabungan, penjualan, usaha sama, penyerahan hak, pemindahan, atau pelupusan lain, semua atau mana-mana bahagian perniagaan, aset, atau saham kami (termasuk yang berkaitan dengan sebarang kebankrapan atau prosiding yang serupa).

 

Di samping itu, kami mungkin menggunakan dan mendedahkan maklumat yang dikumpul melalui Laman ini sekiranya kami percaya ia perlu atau wajar: (a) seperti yang dibenarkan oleh, atau dikehendaki di bawah, undang-undang yang berkenaan, termasuk undang-undang di luar negara kediaman anda; (b) untuk bertindak balas kepada permintaan daripada orang ramai dan pihak berkuasa kerajaan, termasuk orang ramai dan pihak berkuasa kerajaan di luar negara kediaman anda; (c) untuk menguatkuasakan terma dan syarat kami; dan (d) untuk melindungi hak, privasi, keselamatan, atau harta kami, dan/atau anggota gabungan kami, anda, atau yang lain. Kami juga mungkin menggunakan dan mendedahkan maklumat yang dikumpul melalui Laman ini dengan cara lain, dengan persetujuan anda.

Kami juga mungkin menggunakan dan mendedahkan maklumat yang kami kumpul secara pasif seperti yang diterangkan di atas, di bawah “Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat Pasif” dan untuk sebarang tujuan lain, kecuali di mana kami dikehendaki untuk tidak berbuat demikian di bawah undang-undang yang berkenaan (contohnya, jika kami dikehendaki mengendalikan maklumat sedemikian sebagai maklumat peribadi). Di samping itu, kami mungkin menggunakan dan mendedahkan maklumat yang bukan dalam bentuk maklumat boleh kenal pasti diri untuk sebarang tujuan. Jika kami menggabungkan maklumat tidak boleh kenal pasti diri dengan maklumat boleh kenal pasti diri (misalnya, menggabungkan nama anda dengan lokasi geografi anda), kami akan mengendalikan maklumat gabungan itu seperti maklumat peribadi selagi ia digabungkan.

PILIHAN DAN AKSES

Pilihan anda berhubung penggunaan dan pendedahan kami terhadap maklumat peribadi anda.

Kami memberi anda pilihan berhubung penggunaan dan pendedahan maklumat peribadi anda untuk tujuan pemasaran kami. Anda boleh memilih untuk keluar daripada:

 • Menerima komunikasi pemasaran daripada kami: Jika anda telah memberi kami persetujuan yang jelas sebelum ini tetapi anda tidak lagi mahu menerima komunikasi pemasaran daripada kami selepas dari itu, anda boleh memilih untuk tidak menerimanya dengan menghubungi kami di 1800 222 565 (Toll Free). Dalam panggilan anda kepada kami, sila sertakan nama, jenis komunikasi pemasaran yang tidak lagi mahu diterima, dan sertakan juga alamat ke mana komunikasi tersebut dihantar. Sebagai contoh, jika anda tidak lagi mahu menerima e-mel atau mel pemasaran daripada kami, beritahu kami, dan berikan nama anda serta alamat e-mel atau alamat pos. Selain daripada itu, anda juga boleh memilih untuk tidak menerima pemasaran e-mel daripada kami dengan mengikuti arahan berhenti berlangganan yang diberikan dalam mana-mana mesej yang berkenaan.
 • Menerima peringatan daripada kami: Jika anda tidak lagi mahu menerima peringantan daripada kami pada masa depan, anda boleh memilih untuk tidak menerimanya dengan menghubungi kami di 1800 222 565 (Toll Free). Dalam panggilan anda kepada kami, sila sertakan nama dan e-mel atau nombor telefon yang anda menerima peringatan daripada kami.
 • Perkongsian maklumat peribadi kepada anggota gabungan dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami: Jika anda pernah memilih untuk menerima komunikasi pemasaran daripada anggota gabungan atau penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami, anda boleh memilih untuk tidak menggunakan perkongsian maklumat peribadi anda dengan pihak-pihak tersebut untuk tujuan pemasaran langsung mereka pada masa hadapan dengan menghubungi kami di 1800 222 565 (Toll Free). Dalam komunikasi anda kepada kami, sila sertakan bahawa kami tidak harus berkongsi maklumat peribadi anda lagi kepada anggota gabungan dan penyedia perkhidmatan pihak ketiga kami untuk tujuan pemasaran mereka dan sertakan nama degan e-mel anda.

Kami akan memenuhi permintaan anda dalam tempoh masa yang dikehendaki oleh undang-undang yang berkenaan, atau secepat yang dapat dilaksanakan. Sila ambil perhatian bahawa jika anda pilih keluar daripada menerima mesej berkaitan pemasaran daripada kami, kami mungkin, bergantung kepada sifat hubungan anda dengan kami, masih akan menghantar anda mesej urusniaga dan pentadbiran yang penting, yang anda tiada pilihan untuk tidak menerimanya.

Cara anda boleh mengakses, mengubah atau memadamkan maklumat peribadi anda

Jika anda ingin menyemak semula, membetulkan, mengemaskini, atau memadamkan maklumat peribadi yang anda berikan menerusi Laman ini, sila hubungi kami dengan menghubungi kami di 1800 222 565 (Toll Free). Kami akan cuba memberi maklum balas secepat mungkin dan tidak lewat daripada satu bulan selepas penerimaan. Jika mempunyai keadaan yang menimbulkan kelewatan dalam respon kami, anda akan diberitahu dengan serta-merta dan memberikan tarikh untuk maklum balas kami.

PEMINDAHAN MAKLUMAT RENTAS SEMPADAN

Dengan menggunakan Laman kami atau dengan memberikan persetujuan kepada kami (jika dikehendaki oleh undang-undang), anda bersetuju dengan pemindahan maklumat peribadi anda ke negara di luar negara kediaman anda bagi tujuan yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini. Luar negara yang disebutkan termasuk United State, negara yang mungkin mempunyai peraturan perlindungan data yang berlainan daripada di negara anda. Sekiranya kami memindahkan maklumat peribadi anda kepada anggota gabungan kami atau penyedia perkhidmatan berkontrak kami yang berpangkalan di luar Malaysia, kami akan memastikan, dengan cara seperti di dalam kontrak dan perjanjian pemindahan data peribadi, supaya data peribadi anda dilindungi pada setiap masa.

KESELAMATAN

Kami menggunakan langkah organisasi, teknikal dan pentadbiran yang munasabah untuk melindungi maklumat peribadi yang berada di bawah kawalan kami. Malangnya, tiada penghantaran data melalui Internet atau sistem penyimpanan data yang boleh dijamin 100% selamat. Jika anda mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa interaksi anda dengan kami tidak lagi selamat (contohnya, jika anda berasa bahawa keselamatan mana-mana akaun anda dengan kami telah dicerobohi), sila beritahu kami masalah itu dengan segera dengan menghubungi kami mengikut cara yang diterangkan di bahagian “Hubungi Kami” di bawah.

TEMPOH PENGEKALAN

Kami akan mengekalkan maklumat peribadi anda selagi diperlukan atau untuk tujuan yang telah diperolehi. Kriteria yang digunakan untuk menentukan tempoh penyimpanan kami termasuk: (i) tempoh masa kami mempunyai hubungan yang berterusan dengan anda dan menyediakan Laman kepada anda; (ii) sama ada terdapat obligasi undang-undang yang mana kita tertakluk; dan (iii) sama ada pengekalan adalah dinasihatkan berdasarkan kedudukan undang-undang kami (seperti berkenaan dengan undang-undang batasan, litigasi, atau penyiasatan peraturan yang berkenaan).

LAMAN DAN PERKHIDMATAN PIHAK KETIGA

Dasar Privasi ini tidak menangani, dan kami tidak bertanggungjawab atas, privasi, maklumat, atau amalan lain mana-mana pihak ketiga, termasuk mana-mana pihak ketiga yang mengendalikan sebarang laman atau alatan web (termasuk, tanpa had, sebarang aplikasi) yang boleh didapati melalui Laman ini atau yang mana pautannya terdapat di Laman ini. Ketersediaan, atau pemasukan pautan ke, mana-mana Laman atau alatan web sedemikian di Laman ini tidak menggambarkan pengendorsan oleh kami atau oleh anggota gabungan kami

MENGHUBUNGI KAMI

Jika anda ada sebarang soalan tentang Dasar Privasi ini, sila hubungi kami dengan menelefon kami di 1800 222 565 (Bebas tol) atau menghantar emel kepada [email protected], atau menulis kepada alamat di bawah:

JNTL (Malaysia) SDN. BHD.
Level 8, The Pinnacle,
Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

KEMAS KINI KEPADA DASAR PRIVASI INI

Kami mungkin mengubah Dasar Privasi ini. Sebarang perubahan pada Dasar Privasi akan berkuatkuasa apabila kami menerbitkan Dasar Privasi semakan semula di Laman ini. Penggunaan Laman ini susulan pindaan ini bermakna anda menerima Dasar Privasi yang disemak semula ini. Kami mencadangkan agar anda sentiasa menyemak Dasar Privasi apabila anda melawat Laman ini. Dasar Privasi ini terakhir dikemas kini pada Mei 2019.

 

Back to Top